رییس انستیتو پاستور ایران با اشاره به وضعیت استفاده از تست های سریع آنتی ژن در مراکز بهداشتی، گفت: تست های آنتی ژن سریع در اوایل بیماری قدرت بیماریابی خوبی دارند و طبق پروتکل ها، در سیستم دولتی و در مراکز بهداشتی تابع وزارت بهداشت مورد استفاده قرار می گیرند.
به گزارش روابط عمومی نظام پزشکی کرج به نقل از ایسنا؛ دکتر علیرضا بیگلری درباره تست های تشخیصی رپید تست، اظهار کرد: یک شرکت ایرانی را در زمینه تولید رپید تست های آنتی ژن تایید کردیم که در حال تولید بوده و وارد بازار شده است.
وی افزود: چهار تا پنج شرکت هم در حال ارزیابی هستند تا تولیدات شان را ارزیابی کنیم که در صورت دریافت مجوز، آن ها هم وارد بازار می شوند و به راحتی نیاز بازار را به تست های انتی ژن سریع رفع می کنند.
وی ادامه داد: البته کیت های خارجی هم که تمایل به واردات شان به کشور وجود دارد، بررسی شده و در صورت تایید به شرطی که تولیدات داخلی نتوانند بازار را تامین کنند، کیت های تست سریع آنتی ژن خارجی برای اینکه یک سوپاپ اطمینانی باشد، وارد شده و نیاز از طریق شرکت هایی که آماده واردات به کشور هستند، با بررسی های دقیق رفع می شود. در حال حاضر شرکت هایی هستند که مورد تایید قرار گرفتند و هر کجا که نیاز کشور بیش از ظرفیت تولید داخلی شود، آن ها وارد چرخه می شوند. البته نکته مهم برای ما کیفیت است و روی این موضوع دقت زیادی انجام می شود.
وی با بیان اینکه وزارت بهداشت برنامه ای برای استفاده از تست آنتی بادی در سیستم دولتی ندارد و آنچه در حال حاضر استفاده می شود، تست های سریع آنتی ژن است، تصریح کرد: کیت های سریع آنتی ژن تولید داخلی که مورد تایید قرار گرفته اند، بین تمام دانشگاه های علوم پزشکی توزیع شده و مسلما با افزایش تولید، تعداد کیت ها بیشتر هم خواهد شد و به تدریج شرکت های دیگری هم به تولید این کیت ها اضافه می شوند.
بیگلری تاکید کرد: طبق پروتکل های تدوین شده تست های آنتی ژن در سیستم دولتی و در مراکز بهداشتی تابع وزارت بهداشت مورد استفاده قرار می گیرند و به صورت رایگان برای افرادی که شامل پروتکل ابلاغی هستند، انجام می شود.
وی درباره درصد خطای تست رپید آنتی ژن گفت: تست های سریع آنتی ژن حدود ۸۰ درصد موارد PCR را می توانند تشخیص دهند. یعنی اگر تست PCR می تواند ۱۰۰ تست را تشخیص دهد، این تست های سریع آنتی ژن می توانند ۸۰ تا از آن ها را تشخیص دهد. در عین حال با توجه به اینکه اختصاصیت تست های سریع انتی ژن هم نزدیک به ۱۰۰ درصد است و پاسخ مثبت آن ۱۰۰ درصد مثبت است، خیالمان راحت است. البته نکته ای که وجود دارد این است که با توجه به اینکه این تست ها سرعت بیشتری داشته و نسبت به تست PCR راحت تر انجام می شوند و امکانات فنی خاصی را برای انجام تست نیاز ندارند، از مزایای تست رپید آنتی ژن است.
رییس انستیتو پاستور ایران درباره چرایی عدم استفاده از تست های رپید آنتی ژن در بیمارستان ها یاد آور شد: تجربه ما و بسیاری از کشور ها و توصیه سازمان بهداشت جهانی نشان داده که تست های آنتی ژن سریع در اوایل بیماری قدرت بیماریابی خوبی دارند. افرادی که در بیمارستان بستری می شوند، به تکنیک بهتری برای انجام تست که همان PCR است، نیاز دارند و در عین حال کسی که در بیمارستان است، ممکن است در هفته دوم ابتلا باشد. این تست ها در اوایل بیماری کاربرد خوبی دارند، اما در اواخر بیماری که لود ویروس کم است، اما عوارض را بیشتر می بینید، ممکن است کارایی شان به آن خوبی نباشد.